Cox immo
Image default
Business

Keurmerken voor kunststof kozijnen

Als je ervoor kiest om kunststof kozijnen voor je (nieuwe) woning aan te schaffen, dan kunnen we je feliciteren. Je hebt een hele verstandige keuze gemaakt. Kunststof kozijnen hebben namelijk vele voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld houten kozijnen. Maar voordat je je kozijnen koopt, moet je het een en ander weten over de keurmerken die kunststof kozijnen (of liever: de leveranciers) moeten hebben.

Aan kunststof kozijnen heb je bijna geen onderhoud. Een jaarlijkse schoonmaakbeurt is meestal voldoende. Je hoeft ze ook niet te schuren en verven, wat niet alleen een hoop tijd en moeite scheelt, maar ook geld en materialen. Kunststof kozijnen isoleren goed en houden ook nog eens geluidsoverlast buiten. Maar om zeker te weten dat jouw kozijnen van goede kwaliteit zijn, zijn er keurmerken voor in het leven geroepen.

Keurmerken voor kunststof kozijnen

Als jouw kozijnen een of meerdere keurmerken hebben, dan kun je er zeker van zijn dat je kozijnen lang mee gaan, hun werk goed doen en lang mooi blijven. Het FSC-keurmerk (Forest Stewardship Council) kom je vaak tegen bij kozijnen, maar is niet van toepassing op kunststof kozijnen, aangezien dit keurmerk zich op hout en papier richt. Voor kunststof kozijnen zijn er enkele andere keurmerken waar je op moet letten.

 

KOMO keurmerk

Het KOMO keurmerk wordt gebruikt in de Nederlandse bouw. Het komt vanuit de Stichting KOMO en alle producten (evenals bouwprocessen, diensten en personen) worden op objectieve wijze getest. Er zijn onafhankelijke deskundigen die hun goedkeuring moeten geven anders mag het keurmerk niet gebruikt worden.

Het keurmerk toont dus aan dat je kozijnen onafhankelijk zijn getoetst. Er is een productcertificaat nodig voor elk onderdeel van een product, dus de rubbers, het glas en hang- en sluitwerk moeten allemaal apart een certificaat hebben. Het KOMO-keurmerk geeft aan dat leveranciers getest zijn op de fabricage van de kozijnen.

 

VKG keurmerk

VKG staat voor Vereniging Kunststof Gevelindustrie en is de branchevereniging voor leveranciers van kunststof deuren en kozijnen. Alle leden moeten voldoen aan de door hen opgestelde regels als zij het keurmerk op hun producten willen gebruiken. Het keurmerk heeft als doel om de kwaliteit van de producten te verhogen.

Bedrijven met het VKG-keurmerk gebruiken alleen gediplomeerde monteurs en al hun productieprocessen worden van begin tot eind (inclusief de montage van de kozijnen, deuren en ramen) onafhankelijk door de VKG gecontroleerd.

Daarnaast heeft de VKG een waarborgfonds waarmee je als koper financiële zekerheid en garantie hebt en dat je aankoop wordt overgenomen door een andere VKG leverancier in het geval de eerste zijn beloften niet kan nakomen. Je bent daarmee ook verzekerd dat je je geld terugkrijgt indien dit niet mogelijk blijkt te zijn.

 

SKG keurmerk

En dan is er ook nog de Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) met een eigen keurmerk, ook een geheel niet onbelangrijke. Dit richt zich namelijk specifiek op het hang- en sluitwerk. Hiervoor zijn strenge regels opgesteld met het oog op inbraakpreventie. Producten worden getest op sterkte en duurzaamheid.

De SKG werkt met een sterrensysteem. Een product kan 1, 2 of 3 sterren krijgen waarbij geldt dat hoe meer sterren een product heeft, hoe beter inbraakwerend het is. Tip: nieuw hang- en sluitwerk moet het SKG-keurmerk klasse 2 hebben. Het SKG-keurmerk is een vereiste indien je in aanmerking wilt komen voor het Certificaat Beveiligde Woning (PKVW-certificaat Beveiligde Woning).

 

Politie Keurmerk Veilig wonen

Het PKVW-certificaat is een certificaat dat uitgegeven wordt door de politie, waarvoor een aantal eisen gelden. Een onderdeel daarvan is dat bereikbare ramen, deuren en lichtkoepels gecertificeerd hang- en sluitwerk hebben. Andere dingen die meespelen zijn onder andere sloten, verlichting en rookmelders.

De kosten van het PKVW-certificaat zijn afhankelijk van verschillende dingen en daarom voor elke woning weer anders. Het certificaat wordt niet uitgegeven door de politie zelf, maar door een PKVW-erkend bedrijf.

 

CE-markering

Tot slot moeten we het even hebben over de CE-markering. Dit is geen keurmerk, maar een Europese markering die aangeeft dat een product Conform de Europese regelgeving is. De CE-markering geeft dus aan dat je kozijnen voldoen aan de regels die gelden binnen de EER (Europese Economische Ruimte).

 

https://www.schipperkozijnen.nl/kozijnen/kunststof-kozijnen