Cox immo
Image default
Business

Voordeur kiezen: hout, pvc of aluminium?

Ben je op zoek naar een nieuwe voordeur of achterdeur? Dan komt je weldra wel voor een belangrijke materiaalkeuze te staan. Ga je voor een buitendeur in hout, pvc of aluminium? En wat zijn de belangrijkste verschillen? In dit artikel helpen we je alvast even verder.

Voordeur in hout

Hout is jarenlang een populaire uitvoering geweest voor buitendeuren. Bij veel moderne villa’s worden nog steeds houten ramen en deuren gemonteerd, alhoewel deze trend aan het dalen is. Een houten voordeur is erg duurzaam maar kent ook enkele minpunten.

Zo moet een houten voordeur regelmatig behandeld worden. Denk maar aan jaarlijks afschuren en olieën/vernissen om vroegtijdige slijtige te voorkomen.

Een ander groot minpunt is dat een houten voordeur moeilijker schoon te maken is dan bijvoorbeeld een deur in PVC of aluminium. Slijk of vuil door opspattend regenwater bijvoorbeeld is moeilijker te verwijderen bij een houten buitendeur dan bij een PVC of aluminium buitendeur.

Voordeur in PVC

PVC voordeuren worden de dag van vandaag het meest verkocht en geplaatst. Een PVC voordeur is makkelijk schoon te maken en vergt zo goed als geen onderhoud. Ook wat aankoopprijs betreft is een pvc voordeur goedkoper dan een aluminium voordeur.

Buitendeuren in deze uitvoering zijn ook in verschillende RAL kleuren verkrijgbaar. Niets dan voordelen dus!

Voordeur in aluminium

Waarschijnlijk de meest voorkomende uitvoering bij moderne nieuwbouw woningen. Aluminium heeft alle voordelen van PVC en verkleurd niet met de jaren. Het enige minpuntje van een aluminium voordeur is waarschijnlijk de prijs. Een aluminium voordeur is toch gemiddeld 25% duurder dan eenzelfde voordeur in PVC.

Nog enkele tips bij het aankopen van een nieuwe voordeur

Een voordeur koop je niet alle jaren. Zorg dat je dus een kwalitatieve voordeur koopt waar je jarenlang kan van genieten.
Een kwalitatieve voordeur is standaard uitgerust met een meerpuntsluiting, 3D regelbare scharnieren, meerkamer profiel in kader en vleugel en is soms ook uitgerust met een veiligheidscilinder.

Goedkoop is duurkoop, kies dus steeds voor kwaliteit bij de aankoop van je nieuwe buitendeur!