Cox immo
Image default
Business

Agressie in de zorg; diverse trainingen bieden u hulp

In de zorg komt het regelmatig voor. Een dementerende oudere die voortdurend dezelfde vragen herhaalt en agressie toont, zodra de medewerker niet op de gewenste manier reageert. Een patiënt die de onmacht ervaart en agressie als oplossing ziet om uit die wereld te ontsnappen. Helaas hebben zorgmedewerkers vrijwel dagelijks te maken met deze situaties, waarbij een situatie mogelijk uit de hand kan lopen en gevaar kan brengen voor de aanwezigen.

Bij agressie wordt er vaak enkel gedacht aan de fysieke agressie, maar ook verbale agressie lijkt opmerkelijk toe te nemen. Door de toenemende mate van agressie binnen de zorg bieden diverse bedrijven trainingen en workshops aan voor deze medewerkers. Grensoverschrijdend gedrag vergt veel energie van de medewerker en kan leiden tot gevaar. Vechten of vluchten is vaak een eerste reactie, maar uiteraard niet de beste. In een ‘omgaan met agressie training’ worden de medewerkers geholpen in het handelen in zulke situaties.

Onveilig gevoel

Als medewerker kan het lastig zijn grip te krijgen op een escalerende situatie. Hierbij is het belangrijk niet zelf in paniek te raken, dit zal de situatie verergeren. Vaak zal de paniek veroorzaakt worden door het onvoldoende beschikken over de kennis op het gebied van agressie en geweld. Door een toenemende agressie kan het de medewerker in een onveilige positie duwen. Handelen met grensoverschrijdend gedrag in de zorg is een veelvoorkomende situatie en niet eenvoudig. In de ‘omgaan met agressie training’ zullen de verzorgenden en verpleegkundigen om agressief gedrag vroegtijdig te signaleren en op een adequate medewerkers inzicht krijgen op een gepaste reactie in de situatie. Verder zullen zij leren hun grenzen te bepalen en deze in duidelijke taal te communiceren.

Oefening baart kunst

Gedurende de training of workshop kunnen de deelnemers in een veilige omgeving oefenen met een professioneel acteur. Hierdoor zullen de zorgmedewerkers in een overeenkomende positie worden gezet, waardoor zij in praktijk oefenen. Oefenen met de situaties helpen de personen om in stressvolle situaties goed en duidelijk te reageren en voorbereid te zijn op mogelijke incidenten.

http://zelfsterk.nl