Cox immo
Image default
Business

Een nieuwe uitstraling en onderhoud

Rieten daken zorgen voor een compleet nieuwe en unieke uitstraling voor een huis of gebouw. Wanneer je een rieten dak wel kunt waarderen dan zijn er nog maar weinig grenzen. Als u dat wenst kunt u zelfs uw schuur in de achtertuin laten bedekken met een rieten dak. Daken worden al eeuwen lang voorzien van een rieten bedekking en het is niet zo vreemd dat dit niet meer zo is zoals vroeger. Vroeger was het ontzettend gewoontjes om een dak te bedekken met riet. Het was mooi, maar vooral goedkoop. Nu is dat net iets exclusiever geworden. De redenen dat rieten daken vroeger populariteit verloren is simpel. Ze waren minder stevig en veilig. Denk bijvoorbeeld aan het brand gevaar. Wel genoot je toen al van een goede isolatie vanwege het rieten dak.

 

Rieten dak zijn inmiddels al een stuk veiliger geworden, maar de eerste vraag is meestal bij de consument: wat kost een rieten dak? Een rieten dak is prachtig, maar je zal er in moeten durven investeren. Er zijn veel kosten verbonden aan het leggen van een rieten dak. Wanneer het dak eindelijk is gelegd kunt u het alweer na dertig tot veertig jaar vervangen, belachelijk! De duur dat het riet mee gaat is erg afhankelijk van het soort riet en de methode van onderhoud. Er zijn gevallen geweest waar een rieten dak vijftig jaar is meegegaan. Maar er zijn ook gevallen dat het al vervangen moest worden na twintig jaar. Fijner riet is vaak mooier, maar gaat gemiddeld minder lang mee.

 

Om het vervangen van het rieten dak door een rietdekker zo lang mogelijk uit te kunnen stellen is het belangrijk preventief te onderhouden. Zo moet het dak goed beschermt blijven tegen algen of mos. Gelukkig worden rieten daken wel geplaatst op een gesloten onderconstructie. Vroeger was deze constructie altijd open. Dit zorgt ervoor dat brand minder makkelijk om zich heen kan grijpen en is het net zo veilig als een normaal pannendak.

http://www.rietwerk.nl/