Cox immo
Image default
Business

Koffieapparaat schoonmaken

Een koffiezetapparaat met filterkoffie is een van de meest gebruikte koffieapparaten in Nederland. Volgens vele ook degen die de lekkerste koffie maakt. Het nadeel van zo’n koffiezetapparaat is dat je hem regelmatig schoon moet maken. Omdat de koffie langzaam druppelt ontstaat er veel kalkaanslag binnen in het apparaat waardoor de koffie niet lekker meer zal smaken. Ook kan door de kalkaanslag het apparaat niet meer de juiste temperatuur bereiken. Dit heeft tot gevolg dat de koffie niet juist meer op smaak kan worden gebracht. Het is daarom noodzakelijk om een koffiezetapparaat regelmatig schoon te maken.

Het wordt aangeraden om zeker een paar keer per maand je koffiezetapparaat te ontkalken. Eigenlijk aan het einde van de week, dat zou de beste optie zijn. Gelukkig is het geen rotklus om te doen, en kan je het snel en gemakkelijk doen. Hieronder vind je stapsgewijs hoe je dit aanpakt. Maak het filterbak schoon, zodat hier geen koffieresten meer in zitten. Dit doe je simpelweg door er water doorheen te laten lopen en even met een schuursponsje de resten weg te boenen. Vul het koffiezetapparaat voor een derde met schoonmaakazijn en twee derde met water. Door de zuurtegraad van het azijn zal het apparaat ontkalkt worden. Als je dit hebt gedaan, kan je het nog een of twee keer herhalen, om daarna nog eens door te spoelen met normaal water. Anders blijft de azijn smaak in het apparaat hangen.

Tegenwoordig zijn er ook koffiezetapparaten die werken met koffiecups. Deze apparaten worden veel minder snel vies, omdat er geen poeder wordt gemaakt in het apparaat. Dit komt uit de cups, toch zorgen goedkope nespresso cups voor enige aanslag en prut in het apparaat. Daarvoor zijn speciale koffiecups ontworpen met ontkalkingsmiddel. In deze cups zit in plaats koffie dus een ander middel dat ervoor zorgt dat het apparaat ontkalkt wordt.

https://www.koffiecupster.nl/