Cox immo
Image default
Business

Wanneer en waarom logopedie?

Een logopedist is iemand die je helpt om beter te leren praten, beter een taal uit leren te spreken, leren eten en drinken en leren ademen. Sommige mensen hebben moeite met een van deze dingen en moet daarom naar een logopedist. Deze moeite kan aangeboren zijn waardoor het kind op vroege leeftijd naar een logopedist moet om beter te leren ademen of eten.

Het komt namelijk best wel eens voor dat een kind niet goed kan kauwen omdat de slokdarm of tong niet juist functioneren. Een logopedist is er dan in gespecialiseerd om te achterhalen waarom deze delen van het lichaam niet juist functioneren en zal helpen dit te verbeteren. Dit gebeurt vaak aan de hand van oefeningen met de mond en het maken van bepaalde tonen. Door je keel op een bepaalde manier te gebruiken kan je namelijk functies van mond, tong en slokdarm nabootsen.

Voor een logopedist is het belangrijk om een goed inlevingsvermogen te hebben. Je wilt als hulpzoekende namelijk iemand hebben die goed weet wat jij voelt en weet wat hij of zij hieraan kan doen. Daarnaast is de observatie periode erg belangrijk, omdat er een juist beeld moet worden geschetst voor de situatie en de behandelmethode.

Ook volwassenen komen vaak langs bij logopedisten. Dit kan zijn na orthodontie volwassene of na een chirurgische kincorrectie. Bij deze ingrepen verandert de structuur van de mond waardoor het eten, drinken, spreken, articuleren of ademen niet meer vanzelfsprekend is. Deze functies moeten dan opnieuw worden aangeleerd om weer te kunnen functioneren als voorheen. Het is voor mensen erg belangrijk om terug te komen bij het oude. Voor sommige mensen is het namelijk lastig om van spraak te veranderen.

Een logopedist helpt ook mensen die slissen of stotteren. Dit zijn de meest voorkomende gevallen bij standaard logopedie. Veel jongeren vinden het namelijk niet fijn dat ze stotteren of slissen en stappen hiermee naar een logopedist. Met behulp van bepaalde oefeningen van slikken en uitspraak wordt ervoor gezorgd dat het stotteren en slissen af neemt.

https://orfeokliniek.nl/