Cox immo
Image default
Afvalverwerking

Een container huren: de mogelijkheden

Wist je dat elke persoon in ons land ongeveer 500 kg afval per jaar produceert? Dat is puur huishoudelijk afval. Andere soorten zoals bouwafval wordt niet meegerekend. 

Om deze afvalstromen te verwerken moet je soms een container huren. Waarmee je dan moet rekening houden, lees je hieronder. 

Soorten afvalcontainers

Gesloten containers

Gesloten containers worden dikwijls gehuurd door bedrijven. Ze zijn geschikt voor licht bedrijfsafval, zoals kartonnen verpakkingen of voedingsafval van een hotel. Het grote voordeel van dit type is dat de bovenkant afgesloten is met openklapbare deuren, waardoor de inhoud niet nat wordt of kan wegwaaien. 

Open containers

Open containers zijn ideaal voor grotere afvalstukken, zoals steenpuin, sloophout of groenafval. Je kan langs boven afval in de container werpen, of de achterkant openen om met een kruiwagen erin te rijden. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar.

Rolcontainers

Voor kleinere volumes is een rolcontainer een goede keuze. Deze afvalcontainers staan op wieltjes waardoor ze makkelijk verplaatsbaar zijn. Je vindt ze dikwijls terug bij scholen, horecazaken en overheidsinstellingen. De meeste ondernemingen kiezen voor een abonnementsformule, waarbij de rolcontainer regelmatig wordt geledigd. 

Afmetingen

Gesloten/open containers of rolcontainers: ze zijn allemaal beschikbaar in meerder formaten. Op deze manier is er voor elke nood een passende oplossing. Let er wel op dat de kostprijs stijgt met het volume. Het is dus een goed idee om een inschatting te maken van de hoeveelheid afval dat je produceert. Dat komt voordeliger uit. 

Huurformules

De meeste verhuurbedrijven bieden verschillende formules aan. Je kan bijvoorbeeld eenmalig een container huren voor een specifieke taak, zoals snoeiwerken in je tuin. Maar je kan ook voor een permanente plaatsing kiezen. Je betaalt dan een vast bedrag per maand voor het gebruik van de containers en de afvalverwerking. De verhuurfirma komt dan op regelmatige tijdstippen alles legen. Dat is vooral voor ondernemingen een interessante oplossing. 

Bijkomende services

De kans is groot dat je naast een afvalcontainer nog een paar bijkomende diensten nodig hebt. Stel dat je een open container huurt voor een verbouwing en die in de tuin wil zetten. Dan moet je misschien rijplaten voorzien indien de ondergrond drassig is. En indien de container op of naast een rijbaan komt, moet je de nodige verkeersborden plaatsen.