Cox immo
Image default
Zorg

Wanneer heb je te maken met slachtofferrecht?

Als je het slachtoffer bent van een misdrijf of ongeval dan heb je bepaalde rechten. Het rechtsgebied van het slachtofferrecht op www.justius.nl houdt zich bezig met de belangen van personen die het slachtoffer van een ongeval of misdrijf zijn geworden. Ook kent het slachtofferrecht rechten toe aan nabestaanden van slachtoffers. Het slachtofferrecht heeft overlappen met de rechtsgebieden van letselschade en strafrecht. Er zijn ook bepaalde zaken die samenhangen met het slachtofferrecht.

 

Wat valt er allemaal onder het slachtofferrecht

Op het moment dat je aangifte gaat doen dan valt dit onder het slachtofferrecht. Letselschade valt in veel gevallen ook onder het slachtofferrecht. Je kan hierbij denken aan een verkeersongeluk. Ook als je het slachtoffer bent van mensenhandel, mishandeling of een misdrijf dan kent de wetgeving je bepaalde rechten toe. Voorbeelden van rechten die je krijgt op basis van de wetgeving zijn het recht op informatie, het uitoefenen van je spreekrecht en je kan tevens een schadevergoeding eisen van de dader.

 

Er komt steeds meer aandacht voor dit rechtsgebied

Over de jaren komt er steeds meer aandacht voor slachtoffers binnen de rechtspraak. Dit is een ontwikkeling die zich zowel op Europees als nationaal level voordoet. Binnen het strafrecht is er hierdoor een andere benadering nodig van slachtoffers en daders. Een gespecialiseerde advocaat op het gebied van het recht van slachtoffers kan je hierin bijstaan. Deze zorgt namelijk dat hij of zij constant op de hoogte is van de ontwikkelingen binnen dit specifieke rechtsgebied. Als slachtoffer is het altijd belangrijk om te weten dat je er niet alleen voorstaat en een advocaat kan je ook verdedigen binnen de rechtszaal om zo je belangen te behartigen.

 

De kosten van een advocaat

Op het moment dat je besluit om een advocaat in te huren dan is het belangrijk dat je weet dat dit niet duur hoeft te zijn. In sommige gevallen worden slachtoffers zelfs kosteloos bijgestaan gedurende het strafproces of in het geval van een verkeersongeluk. Bij een verkeersongeluk dan komt de letselschade wetgeving om de hoek kijken en hierin is bijvoorbeeld geregeld dat de dader de kosten van het slachtoffer moet betalen. Hieronder vallen ook de juridische kosten. Een advocaat kan je helpen om uit te zoeken wat je rechten als slachtoffer zijn, een schadevergoeding te claimen van de veroorzaker van het misdrijf of ongeval en ervoor zorgen dat je sterker staat gedurende het proces bij de rechtbank.

 

Wat moet je zelf doen als slachtoffer zijnde

Als je een slachtoffer bent dan is het altijd belangrijk dat je zorgt dat je niet alleen bent en steunt hebt van anderen. Het maakt niet uit of dit familie, vrienden of een advocaat is. Ondanks dat een advocaat zoveel mogelijk voor je uit handen zal nemen zal je zelf ook nog een aantal zaken moeten doen. Een hiervan is vaak de aangifte van het misdrijf of ongeval en ook hierbij kan een advocaat je bijstaan. Het is belangrijk dat er goed op papier komt te staan wat er daadwerkelijk gebeurd is zodat dit gebruikt kan worden in de zaak tegen de veroorzaker.