Cox immo
Image default
Business

Webcam cover, zin of onzin?

Dat een webcam cover een zinvolle toevoeging is aan je apparatuur die verbonden zijn met internet, bleek wel in 2016. Dat was het jaar dat in Amerika het perfecte bewijs werd geleverd dat de angst om via je webcam gehackt te worden, volledig reëel is. In augustus van dat jaar werd een moeder wakker en ontdekte ze dat een hacker met de beveiligingscamera’s foto’s had gemaakt van de kamer van haar dochter.

Een webcam cover zorgt voor uw privacy

Een webcam cover gebruiken net als u uw huisdeursleutel gebruikt: voormalig FBI-directeur James Comey durfde zelfs te beweren dat het afdekken van uw webcam vergelijkbaar is met het afsluiten van uw huis of uw deur. Dat verklaart waarschijnlijk ook waarom zelfs de maker van Facebook, Mark Zuckerberg, zijn eigen webcam afdekt bang dat zijn privacy geschaad wordt.

Twee soorten webcams die perfect te hacken zijn

Internet-verbonden webcams maken meestal verbinding via Wi-Fi. De meeste hebben hun eigen IP-adres, waardoor u op afstand toegang hebt tot de webcam, zodat u overal ter wereld rechtstreeks verbinding kunt maken met de webcam. Dat betekent natuurlijk dat kwaadwillenden er ook verbinding mee kunnen maken. Dus uw camera moet worden beschermd met een sterk wachtwoord. Helaas worden deze webcams vaak geleverd met zwakke standaard wachtwoorden, en veel mensen veranderen ze niet.

Computergekoppelde webcams daarentegen kunnen voor hackers wat moeilijker te hacken zijn, maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. Dit zijn de webcams die direct in uw computers zijn ingebouwd (meestal boven uw laptop scherm) of via USB zijn aangesloten.

Al snel gaat het ongemerkt fout

Hackers hebben toegang tot deze camera’s via malware. Als u per ongeluk op een slechte link klikt of een verkeerd bestand downloadt, kan die malware uitvoerbare code bevatten om uw webcam aan te zetten en die video-feed naar een website te sturen of ergens anders op te slaan. Erger nog, vaak kan dit soort malware zelfs het LED-licht van de camera uitschakelen, waardoor u nooit weet dat uw camera’s gehackt zijn. Alleen ernaar kijken is in zo’n situatie niet voldoende.

Tegenwoordig hebben haast alle apparaten dit soort webcams. Maak het uzelf gemakkelijk en zet er gewoon een webcam cover van Webcamcovers.nl op, zodat uw webcam altijd en heel eenvoudig beschermd is tegen malafide praktijken.