Cox immo
Image default
Woning en Tuin

Wat maakt een professionele vastgoedfotograaf

In onze huidige moeilijke markt ondervinden agenten concurrentie van honderden andere huizen op dezelfde locatie en in dezelfde prijsklasse. Je denkt misschien dat de enige manier om je te onderscheiden van de concurrentie is om je prijs te verlagen. Probeer voordat u zo’n ingrijpende actie onderneemt een gekwalificeerde vastgoedfotograaf in te huren.

 

Wat doen de enkele gekwalificeerde kopers immers? Ze zoeken online naar een huis. Wat zal hun interesse wekken? Wij delen een aantal insight voor de professionele vastgoedfotograaf

TIP 1 – Lenzen – Goed glas kan een groot verschil maken in hoe uw foto’s eruit zien en aantrekkelijk zijn. Als u op zoek bent naar een nieuwe lens voor uw digitale spiegelreflexcamera, zoek dan een groothoeklens van goede kwaliteit die idealiter kan inzoomen tot een brandpuntsafstand van 10-12 mm. U hoeft niet per se te kiezen voor lenzen van grote merken (bijvoorbeeld Canon of Nikon). Als u geld wilt besparen, zijn er enkele fijne lenzen gemaakt door Tokina en Sigma (om er maar een paar te noemen). Ik heb beide gebruikt en kan voor hen instaan. Gebruik de groothoeklens voor al uw opnamen binnenshuis. Overweeg een langere zoomlens voor buitenfoto’s (vooral voor foto’s van het huis of foto’s van een afstand genomen). Iets dat minimaal tot 200 mm zal zoomen zou voldoende zijn. Ik gebruik eigenlijk 2 camera’s met een groothoek en een langere zoomlens die permanent is bevestigd, zodat ik niet van lens hoef te wisselen (wat stof kan introduceren en extra tijd kan kosten).

 

TIP 2 – Flitser – Soms is de ingebouwde flitser voldoende voor extra verlichting, en bij point-and-shoot-camera’s hebt u mogelijk geen optie voor het monteren van een externe flitser. Als uw camera wel een flitsschoen heeft, overweeg dan een elektronische flits die kantelt en zwenkt. Ze kosten wel een beetje meer, maar met de flexibiliteit om de flitser bijvoorbeeld in een hoek van 45 graden te kantelen, krijg je wat veerkracht van het plafond en worden de harde schaduwen die kunnen optreden als gevolg van een directe flitser verzacht. Bovendien zal het toevoegen van een flitsdiffuser de flits verbreden en het effect verminderen van foto’s met een zeer helder midden met zwakkere verlichting aan de zijkanten.

 

TIP 3 – Statief – Een goed, stevig statief is een must, vooral voor foto’s binnenshuis waar u langere sluitertijden gebruikt. Het zal uw camera ondersteunen en stabiel maken. Sommige statieven hebben een ingebouwd niveau. Ik gebruik liever een balhoofd op mijn statief. Er zijn heads beschikbaar met ingebouwde levels. Je kunt ook een klein niveau kopen dat in de flitsschoen van je camera glijdt. Het zou OK zijn voor buitenshuis, maar niet aanbevolen voor binnenshuis, omdat je geen externe flitser kunt monteren.

 

Camera-instellingen – Wat moeten mijn camera-instellingen zijn?

TIP 4 – Modus – Maak opnamen in de modus Diafragmaprioriteit. Automatisch wordt niet aanbevolen. Met deze instelling bepaalt uw camera de juiste sluitertijd voor u. In de handmatige modus heb je volledige controle, maar blijf bij de diafragmaprioriteit totdat je goed thuis bent in alle functies van je camera.

 

TIP 5 – Witbalans – Automatische witbalans is meestal prima. Als u een gele tint op uw foto’s ziet, probeer dan over te schakelen naar een gloeilampinstelling. Als u een groene tint onder oudere fluorescentielampen opmerkt, verandert u in een fluorescerende instelling. Soms moet je hiermee experimenteren totdat je de gewenste look voor je foto’s krijgt. Houd tijdens het fotograferen de foto’s goed in de gaten, omdat u mogelijk de witbalans van tijd tot tijd moet wijzigen.

 

Wist u dat… we in Belgie een vastgoedfotograaf een Immo fotograaf noemen?