Cox immo
Image default
Dienstverlening

Vastgoed kopen om te verhuren

Heeft u wat extra spaargeld opzij liggen dat u wil investeren? Dan blijft vastgoed een voor de hand liggende optie. Vastgoed kopen om te verhuren is nu eenmaal een beleggingsmethode met een laag risico en een rendement dat hoger ligt dan uw spaarboekje. 

Wat zijn de voordelen?

Bij de aankoop van vastgoed om te verhuren, geniet u van een dubbel rendement. De specialisten van het vastgoed investeringsplatform Track geven meer uitleg:

“Wie een appartement koopt en nadien verhuurt, krijgt elke maand een extra inkomstenstroom. In veel gevallen zullen deze huurinkomsten de terugbetaling van de lening dekken. Daarnaast zal de vastgoedmeerwaarde het rendement verhogen. In België stijgen de vastgoedprijzen jaar na jaar. Dat wil dus ook zeggen dat uw opbrengsteigendom steeds in waarde toeneemt. Hierdoor stijgt uw rendement.”

Van appartementen tot service flats

Wie overweegt om vastgoed te kopen als investering, denkt in de eerste plaats aan appartementen. Het is waar dat appartementen nog steeds de meest populaire vorm van vastgoedbeleggingen blijven. Toch is er verandering op komst. De laatste jaren zien we steeds vaker nieuwe investeringsvormen, zoals studentenkamers, service flats en vakantiehuizen. Je kan zelfs beleggen in parkeergebouwen en garages

Een pluspunt van deze grote variatie is dat er voor ieders budget een opbrengsteigendom te vinden is. Investeren in een parking kan soms als voor minder dan 100.000 euro, terwijl er ook grote projecten verkrijgbaar zijn voor een veelvoud van dit bedrag (met natuurlijk een hoger rendement). 

Tips om te verhuren

Op een veilige manier vastgoed kopen om te verhuren doet u zo :

  • Zoek een pand in een stad/gemeente met een sterke huurmarkt. Dan vindt u snel huurders.
  • Is het een bestaand pand? Laat alles controleren door een expert, zodat er geen verborgen gebreken zijn.
  • Ook bij nieuwbouw is het een goed idee om vooraf een bouwkundige controle te doen.
  • Zorg dat alle vergunningen en verzekeringen in orde zijn voordat u het pand verhuurt.
  • Sommige vastgoedbeleggingen komen met een verhuurservice. Zo is er geen gedoe met huurders.
  • Houd de inrichting van het pand neutraal om zoveel mogelijk mensen aan te spreken.
  • Denk aan bijkomende kosten, zoals notariskosten, aktekosten, roerende voorheffing…
  • Vraag eventueel advies aan een advocaat voor de opmaak van de huurovereenkomsten.