Cox immo
Image default
Woningen

Schuifraam kopen

Welke ramen zijn beter – van hout of plastic?

Het is tijd voor reparaties en de vraag is rijp: houten of kunststof ramen – wat is beter? Tegen de achtergrond van het Sovjet “timmerwerk” wint plastic duidelijk. Maar hoe sterk zijn zijn posities ten opzichte van eurovensters van hout? Laten we de voor- en nadelen van beide opties analyseren.

Vensteropstelling
Het wordt gemakkelijker om ramen te vergelijken door de structurele verschillen tussen houten en kunststof ramen te begrijpen.

Elk venster bestaat uit verschillende componenten:

-frame, sjerp;

-glaseenheid;

-uitrusting.

Een glaseenheid is een constructie van twee of meer glasplaten met daartussen een afstandhouder. Lucht of inert gas (voornamelijk argon) dat de binnenholte van de glaseenheid – de kamer – vult, fungeert als warmte-isolator. Dezelfde dubbele beglazing wordt gebruikt in PVC-ramen en houten euroramen.

Fittingen zijn handgrepen, grendels, afdichtingen, etc. De functionaliteit van de componenten is hetzelfde. Het belangrijkste verschil zit in het frame.

Houten raamopstelling

Het frame is gemaakt van gelamineerd fineerhout. Net als bij een massief houten frame heeft het “lijmen” een goede veiligheidsmarge. Bovendien vervormt het niet bij veranderingen in temperatuur en vochtigheid.

Om het tegen de omgeving te beschermen, is het frame geverfd of gelakt en is het hout geïmpregneerd met speciale verbindingen. Bij sommige modellen ramen is de buitenkant beschermd met metalen platen.

Kunststof raammechanisme

PVC-raamprofielen zijn complexer. In tegenstelling tot een houten frame is het plastic frame hol – de interne scheidingswanden vormen verschillende kamers. Het profiel is verstevigd met een U-vormig of gesloten metalen element. De geluids- en warmte-isolatie-eigenschappen van ramen zijn afhankelijk van het aantal kamers en de breedte van het profiel.

Voor- en nadelen van houten en kunststof ramen
Overweeg tien criteria waarmee vensters worden geselecteerd.

Thermische isolatie
De thermische geleidbaarheid van het raam wordt beïnvloed door de materialen waaruit het raam is gemaakt, het ontwerp en de installatiekenmerken. Ramen met dubbele beglazing zijn in beide gevallen vergelijkbaar en deze elementen nemen het hoofdgedeelte van het raam in beslag. Energie-efficiëntie is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de armaturen. Maar ook hier kunnen beide opties op gelijke voet staan. Dus welke ramen zijn warmer – hout of plastic?

Het verschil zit in de parameters van de frames. Het vermogen van materialen om warmte te geleiden wordt uitgedrukt in cijfers. Voor hout is de bijbehorende indicator ongeveer 1,3 keer lager dan die van PVC.

Een klein verschil wordt teniet gedaan door de holle constructie van het PVC-profiel. De lucht in de kamers is een uitstekende warmte-isolator. Conclusie – in de praktijk zijn de verschillen onzichtbaar. Beide opties zijn energiezuinig, met minimaal warmteverlies.

Geluidsisolatie
Geluidsisolatiekarakteristieken worden op veel manieren bepaald door dezelfde factoren als thermische isolatie-eigenschappen. Met een hoogwaardig ontwerp bieden beide raamopties een uitstekende bescherming tegen externe geluiden.
Sterkte en slijtvastheid
Elk hout verliest na verloop van tijd zijn eigenschappen. Ja, eurovensters vervormen of krimpen niet zo veel als hun voorgangers. Bovendien zijn de producten bedekt met beschermende middelen die de weerstand tegen de effecten van neerslag en ultraviolette straling vergroten. Hierdoor gaan houten ramen veel langer mee.

Maar er zijn nog steeds problemen. Constructies gemaakt van natuurlijke materialen:

vatbaar voor scheuren – onder invloed van temperatuurschommelingen verschijnen vocht en zonlicht in de boom;

na verloop van tijd donkerder worden in de zon;

in het geval van schade aan de beschermende en decoratieve coating, moeten ze verplicht worden gerepareerd.

 

Veel mensen herinneren zich hoe moeilijk het was om voor houten ramen in oude stijl te zorgen. Zo’n gedoe is er niet met moderne producten. De chemische industrie is niet almachtig, maar ze doet iets – structuren die zijn behandeld met beschermende verbindingen, dienen lang. En toch is er behoefte aan periodiek “rechttrekken”. Elke 5-10 jaar moet de coating – vernis of verf – worden vernieuwd. Hoe vervelend het ook is, u beslist.

PVC-producten zijn pretentieloos. Om de ramen er op hun best uit te laten zien, kunt u ze eenvoudig met een mild schoonmaakmiddel afnemen. Plastic heeft geen speciale zorg nodig.

Luchtdoorlatendheid
Warmte- en geluidsisolatie – de belangrijkste voordelen van moderne ramen – zijn grotendeels te danken aan de uitstekende dichtheid van de producten. Maar dit pluspunt wordt een serieus nadeel als het gaat om ventilatie van gebouwen. Zowel houten als kunststof ramen zijn nagenoeg ondoordringbaar voor lucht.

Welke ramen zijn beter te installeren – plastic of houten – vanuit het oogpunt van hun milieuvriendelijkheid? Een andere populaire mythe houdt verband met deze vraag: houtproducten zijn “schoner” dan plastic. En nogmaals, we moeten eraan herinneren dat natuurlijk materiaal verborgen is onder verschillende lagen kunstmatige oppervlakken. Het is onmogelijk om hun absolute onschadelijkheid toe te schrijven.

De levensduur van Europese kunststof ramen bereikt 50 jaar. Fabrikanten produceren producten die zijn ontworpen voor gebruik in het Russische klimaat. De aantallen variëren – veel hangt af van de installatie- en bedrijfsomstandigheden. Maar als aan alle eisen wordt voldaan, is een halve eeuw de norm.

Qua ontwerp doen kunststof ramen niet onder voor houten ramen. Het patroon en de textuur van hout is veel aantrekkelijker dan saai wit plastic.

 

Schuifraam kopen

 

https://offerte-pvc-ramen-deuren-glazen-schuif.be/sitemap.html

https://offerte-pvc-ramen-deuren-glazen-schuif.be/