Cox immo
Image default
Business

Materialen voor schuifpoorten

De schuifpoort is verkrijgbaar in twee verschillende materialen. Je hebt schuifpoorten van hout en van metaal. De houten schuifpoorten geven een warmere uitstralingen. Metalen schuifpoorten zijn beschikbaar in verschillende stijlen met elk hun eigen voordeel. Alles over de verschillende materialen en de mogelijkheden daarmee lees je in dit artikel.

 

Schuifpoorten van hout

Als je kiest voor een schuifpoort is de eerste beslissing die je moet nemen welk soort hout je wil. Schuifpoorten worden over het algemeen van hardhout gemaakt omdat dit het meeste kan weerstaan. Hardhout is verkrijgbaar in drie verschillende klassen met elk een eigen levensduur. De eerste klasse heeft een levensduur van meer dan 25 jaar, de tweede heeft een levensduur van tussen de 15 en 25 jaar en de laagste klasse heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar. Hoe langer het hout meegaat, hoe hoger de prijs hiervoor is. Op lange termijn zal het daardoor goedkoper zijn maar je budget moet het wel aankunnen.

 

Hardhout hoeft niet behandeld te worden maar onbehandeld hardhout vergrijst wel door uv-straling. Vind je dit niet mooi en wil je dit tegengaan dan kan je het hout behandelen met speciale oliën waardoor de originele kleur behouden blijft.

 

Schuifpoorten van metaal

Omdat schuifpoorten van metaal gemaakt worden van ijzer moet het altijd verzinkt worden. Dit komt doordat ijzer vatbaar is voor roest. Dit verkort de levensduur en stevigheid. Met behulp van het verzinken zal het niet meer roesten. Om ervoor te zorgen dat de schuifpoort helemaal onderhoudsvrij is kan je het in elk gewenste kleur laten coaten.

 

De sterkste soort schuifpoort is de spijlenpoort. Deze poorten worden voornamelijk gebruikt bij bedrijventerreinen. Een ander stevig type poort is de dubbelstaafmat poort. Dit ziet er al minder dreigend uit als een spijlenpoort en is goed te combineren met een dubbelstaafmat hekwerk. Het grote voordeel van dit type is dat het een stuk goedkoper is dan de spijlenpoort. Als laatste is er nog de sierpoort. De sierpoort wordt voornamelijk gebruikt om een sierhekwerk af te maken. Het komt ook voor om een andere typehekwerk, zoals gaashekwerk, een andere uitstraling te geven door een sierpoort.