Cox immo
Image default
Business

De voor- en nadelen van de open en gesloten dakconstructies

Woningeigenaren richten hun ogen tegenwoordig steeds meer op de rieten daken. Zo geven de natuurlijke daken de woning een huiselijke sfeer, waardoor het huis snel opgemerkt wordt in positieve zin.

Bij het plaatsen van een rietendak zijn er diverse mogelijkheden, gezien de constructie. Als woningeigenaren is het essentieel vooraf te weten wat de verschillende constructies inhouden om de juiste keuze te maken.

Soorten rieten daken

De soorten rieten daken zijn in twee soorten te scheiden: het open, traditionele rietdak en het gesloten rietdak. Deze twee constructies zijn op bepaalde gebieden te onderscheiden.

Open, traditionele dakconstructie

Bij de traditionele constructie wordt het riet op rietlatten gebonden. Hierbij wordt het riet van onder naar boven geplaatst met speciaal gereedschap en gegalvaniseerde staafjes. Bij deze constructie zal er een open ruimte blijven tussen het riet en de onderconstructie, dat bijdrage zal leveren bij de luchtcirculatie.

Voordelen van een open constructie:

Bij een open constructie wordt gebruik gemaakt van een traditioneel concept. Bovendien zal deze constructie erg licht van gewicht zijn, dat grote voordelen kan bieden. Daarnaast is er, door de open ruimte, een prettige ventilatie in het dak dat zal helpen bij de vochtafvoer.

Nadelen van een open constructie:

De open ruimte kan ook nadelig werken, waarbij dit zal leiden tot veel energieverlies en tocht. Hierdoor zal isoleren minder gemakkelijk gaan ten opzichte van de gesloten constructie.

Gesloten dakconstructie (schroefdak)

Bij een schroefdak zal het riet geplaatst worden op een dichte ondergrond, zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment. De brandveiligheid is sterk verbeterd, waarbij er geen sprake zal zijn van tocht of stof aan de onderzijde van de rieten kap. Door het tegenhouden van de tocht zal dit systeem bijdragen bij de isolatie. Tot slot is het mogelijk dat de open constructie kan leiden tot tocht of stof aan de binnenzijde van de constructie.

Voordelen van een gesloten dakconstructie:

Door de gesloten constructie heeft het dak een uitstekende isolatiewaarde, dat daarnaast zal helpen bij de brandveiligheid. Daarnaast zal er geen stof aanwezig zijn aan de binnenzijde van de woning en ook tocht zal verleden tijd zijn.

Nadelen van een gesloten dakconstructie:

Een nadelig effect van de open constructie is dat deze dekkingsmethode relatief nieuw is, waardoor het nog niet duidelijk is wat de levensduur op lange termijn zal zijn. Verder zal een open constructie hoger in de prijzen vallen ten opzichte van een gesloten constructie.

http://rietwerk.nl