Cox immo
Image default
Business

De eerste loodgieters

 

Veel mensen denken dat de eerste loodgieters in het oude Romeinse rijk ontstonden. Hoewel de Romeinse loodgieters er vroeg bij waren, waren zij niet de eerste loodgieters ter wereld. De eerste loodgieter installaties ter wereld zijn namelijk gevonden in de Indus vallei in Azië. Daar maakte men gebruik van een primitieve installatie met boomschors als isolatie. Zo zorgden ze er voor dat het water niet lekte.

 

De installaties in de Jezreel Vallei

Voor deze installaties al werden putten ontdekt. Namelijk in 6500 voor Christus in de Jezreel Vallei. In deze tijd waren beschavingen, veel meer dan nu, afhankelijk van water in de omgeving. Tegenwoordig kunnen we water namelijk in een fles stoppen en transporteren, vroeger was dit een stuk lastiger. Maar de beschaving in de Indus vallei was hier al mee bezig.

 

Een andere plek waar al heel vroeg loodgieter installaties werden gevonden is Skara Brae. Dit is een dorpje in Schotland waar men in 3000 voor christus waarschijnlijk lopende wc’s had. Het werd ontdekt toen een storm een heuvel weg blies. Onder de heuvel werden allerlei huizen gevonden die toen zijn onderzocht door de destijdse eigenaar van de stad. Tegenwoordig is Skara Brae een populaire plek voor toeristen; zij komen om de oude huizen te bekijken.

 

Wc’s in Lothal

In de stad Lothal in Indus zijn ook loodgieter installaties gevonden. Elk huis had daar zijn eigen wc die allemaal verbonden waren met een riool dat uitliep in meren, rivieren of beerputten. Deze eerste wc’s waren primitief maar ze regelden wel het transport van water en de uitwerpselen van mensen.

 

Naast wc’s hadden ze in Lothal ook publieke en privé badplaatsen. Deze werden via soortgelijke riolen afgevoerd naar rivieren, meren of beerputten. In deze tijden waren er nog geen aquaducten en watertorens; water werd gehaald uit de aarde en werd op grondniveau getild door behulp van speciaal gereedschap. Bent u op zoek naar een erkende loodgieter in Delft en omgeving? Zoek niet verder maar bereik ons gelijk.